Voor ouderen die tijdelijk extra zorg nodig hebben, is het belangrijk dat deze zorg dichtbij huis kunnen ontvangen. Met het initiatief Bed & Zorg is dat mogelijk in Maasland. Op initiatief van Vonneke van Dun, wijkverpleegkundige bij Pieter van Foreest en Robin van der Putten, huisarts in Het Heelhuis, hebben Pieter van Foreest, de woningcorporatie Midden-Delfland en Stichting Het Groene Kruis, met de steun van gemeente Midden-Delfland, een kleinschalige opvang gerealiseerd op het terrein van Singelhof. Dit initiatief laat zien hoe tijdelijke zorg lokaal en efficiënt georganiseerd kan worden, met als resultaat betere zorg voor kwetsbare ouderen. Deze partijen, hebben in nauwe samenwerking met de thuiszorgorganisatie Careyn en de huisartsen uit het dorp (Het Heelhuis en Zorgpoort), ‘Bed & Zorg’ opgezet.
Wat is Bed & Zorg?
Bed & Zorg biedt ouderen die tijdelijk niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen, maar ook geen verpleeghuiszorg nodig hebben, een veilige plek voor kortdurend verblijf. In een knus appartement, bestaande uit een woonkamer en twee slaapkamers, kunnen nu één of straks twee personen terecht. De opvang bevindt zich in de Singelhof, een wooncentrum voor ouderen. Cliënten zijn heel blij dat ze hun vertrouwde huisarts en thuiszorgteam behouden in een zware periode. Dit verblijf is bedoeld voor kortdurend gebruik (1-3 weken), bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of tijdens een herstelperiode. Voor slechts € 45 per nacht eigen bijdrage kan men hier verblijven.
Voordelen voor huisartsen en zorgverleners
Bed & Zorg biedt huisartsen de mogelijkheid om zorg op maat te blijven leveren. Zo worden ook mantelzorgers ontlast, terwijl ze toch betrokken kunnen blijven. Daarnaast kan respijtzorg ook een reden zijn tot verblijf bij Bed & Zorg. Robin van der Putten vertelt: “Een oudere patiënt in onze praktijk woonde op een afgelegen boerderij. Hierdoor was het voor het zorgpersoneel lastig om meerdere keren per dag langs te gaan. Ook hadden we weinig zicht op wat er precies met hem aan de hand was en was de mantelzorger overbelast. Door zijn verblijf in Bed & Zorg werd hij overdag opgevangen in het ontmoetingscentrum van Singelhof, verbleef hij in de avond en nacht in het Bed & Zorg appartement en was er 24/7 zorg dichtbij. Binnen twee weken knapte hij aanzienlijk op, mede dankzij de persoonlijke aandacht en structuur.”
Voorzieningen en organisatie
Het appartement is volledig uitgerust en voorzien van domotica. Als iemand uit bed stapt, wordt dit automatisch gemeld aan de verpleegkundigen van de kleinschalige woonvorm van Pieter van Foreest, die ’s nachts noodzorg bieden. Verder ontvangt de patiënt maaltijden van Puur en Heerlijk en staat er een vrijwilligersploeg klaar voor boodschappen of extra bezoekjes. En de opgerichte stichting Bed & Zorg organiseert de schoonmaak van het appartement. Het is belangrijk dat de huisarts en de wijkverpleegkundige overleggen voordat een cliënt kan worden opgenomen, om onnodige opname in het appartement van Bed en Zorg te voorkomen en de juiste zorg te kunnen bieden.
Positieve ervaringen en leerpunten
De eerste ervaringen met Bed & Zorg zijn zeer positief. Men ervaart het verblijf als rustgevend en waardevol en mantelzorgers voelen zich ontlast. Zorgverleners zijn tevreden dat ze de patiënt passende zorg kunnen blijven bieden. Het is mooi om de grote meerwaarde te zien van kleinschalige zorg, dichtbij en in samenwerking met lokale zorgverleners.
Dit is een nieuwsbericht van Pieter van Foreest